Ulogujte se

Trampov govor o stanju nacije: Ovo je naš trenutak za američki san

"Ovo je naš novi američki trenutak", poručio predsjednik SAD Donald Tramp u svom prvom govoru o stanju nacije u kojem je pružio ruku demokratama za saradnju.

"Nikada nije bio bolji trenutak da počnemo da živimo američki san. Ko god da ste i odakle god da ste ovo je vaše vrijeme. Ako vjerujete u sebe i Ameriku možete sanjati i biti šta god želite i zajedno možemo da postignemo apsolutno sve", rekao je Tramp u govoru koji je trajao 80 minuta, prenio je Bi-Bi-Si.

Tramp je objavio da je odlučio da zatvor u Gvantanamu i dalje ostaje otvoren, što je još jedan u nizu poteza američkog predsjednika koji su u suprotnosti sa željama i odlukama njegovog prethodnika Baraka Obame.

Agencija AP ocjenjuje da se Tramp obraćao duboko podijeljenoj naciji i da je govor obilovao pohvalama na sopstveni račun i pozivima na optimizam u svjetlu rastuće ekonomije. S druge strane, upozorenja je uputio na račun kriminalnih grupa, trgovine drogom i nasilnih imigranata koji u SAD žive ilegalno.

Mediji prenose da je Tramp Rusiju i Kinu okarakterisao kao suparnike SAD koji dovode u pitanje američke interese, privredu i vrijednosti.

"U svijetu se suočavamo sa otpadničkim režimima, terorističkim grupama i suparnicima kao što su Kina i Rusija koji predstavljaju izazov za naše interese, privredu i naše vrijednosti", kazao je Tramp.

On je pozvao republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i isticao rezultate njegove administracije u privredi.

"Večeras sve pozivam da stavimo razlike na stranu, da nastojimo da nađemo zajednički jezik", rekao je Tramp u govoru pred Predstavničkim domom američkog Kongresa.

Ipak, tokom govora u kojem je pozivao na na jedinstvo dvije stranke, bila je uočljiva podjela između dvije strane - republikanci su bučno pozdravljali i aplauzom pozdravljali njegov govor, dok su demokrate uglavnom sjedile u tišini.

Što se tiče spoljne politike, Tramp je poručio da se obnavlja ugled i moć SAD. Prema njegovim riječima, u borbi koalicionih snaga protiv Islamske države, Irak i Sirija su skoro potpuno oslobođeni.

Najavio je da će se nastaviti angažman SAD u Avganistanu i da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja. Dotakao se i Јerusalima, podsjetivši da su u UN na desetine zemalja glasale protiv prava SAD da prizna taj grad za izraelsku prijestolnicu i navodeći da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka finansijska pomoć inostranstvu "uvijek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike".

Tramp je naveo da je predložio "pošten kompromis" za reformu imigracije i izrazio nadu da će dobiti podršku demokrata za usvajanje zakona u Kongresu.

Pozvao je i da se dodjela viza za ulazak u SAD lutrijom zamijeni sistemom "utemeljenom na zaslugama", kao i da se zaustave imigracije putem porodičnih veza sem u slučaju supružnika i maloljetne djece.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).