Ulogujte se

SAD okrivile Rusiju za sajber napad u Ukrajini 2017.

Sjedinjene Američke Države su javno optužile Rusiju za prošlogodišnji hakerski napad na vladine i poslovne kompjutere u Ukrajini, koji se potom proširio po svijetu.

"Napad nazvan 'NotPetya' je izveden u junu 2017. i proširio se po svijetu prouzrokujući milijarde dolara štete u Evropi, Aziji i Americi", navela je u saopštenju portparolka Beijle kuće Sara Sanders, prenijele su agencije.

Sandersova je navela da je to bio dio napora Kremlja da destabilizuje Ukrajinu i jasno pokazuje učešće Rusije u aktuelnom sukobu i zaprijetila da će na taj sajber napad biti odgovoreno međunarodnim posljedicama.

Saopštenje Bijele kuće uslijedilo je nekoliko sati nakon što je britanska vlada pripisala isti napad Rusiji, što je zaključak do kojeg su već prije došli i objavili mnogi stručnjaci za sajber bezbjednost iz privatnog sektora.

Ranije u četvrtak, Rusija je negirala optužbu britanske vlade da je stajala iza napada navodeći da je to dio "rusofobične" kampanje koju, kako je rekla, vode neke zapadne zemlje.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).