Ulogujte se

Đinping jednoglasno reizabran za predsjednika Kine

Svekineski narodni kongres jednoglasno je izglasao reizbor Sija Đinpinga za predsjednika Kine.

Rojters prenosi da je glasanje, u prisustvu novinara, obavljeno u Velikoj hali naroda u centru Pekinga i da je kineski parlament bio prepun delegata lojalnih vladajućoj Komunističkoj partiji Kine.

Prošle nedjelje je Svekineski narodni kongres podržao promjenu kineskog ustava kojom su ukinuta ograničenja predsjedničke vlasti koja je bila limitirana na dva uzastopna mandata, što Siju omogućava da na čelu Kine ostane doživotno.

Za potpredsjednika Kine izabran je Vang Chi Šan, Sijev bliski saveznik i bivši sekretar Centralne komisije za inspekciju discipline, glavnog tijela kineskih vlasti za borbu protiv korupcije.

Kineski parlament usvojio je i plan reorganizacije vlade koji omogućava spajanje regulatornih tijela za bankarski i sektor osiguranja, daje nova ovlašćenja upravnim tijelima, poput centralne banke i predviđa formiranje novih ministarstava.

TASS prenosi da je ponovni izbor za predsjednika Kine Siju Đinpingu čestitao ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Odluka Svekineskog narodnog kongresa je još jedan dokaz Vašeg velikog autoriteta, priznanje Vaših dostignuća u obezbjeđivanju dinamičnog društvenog i ekonomskog razvoja zemlje, zaštite njenih interesa u međunarodnoj areni", poručio je Putin.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).