Ulogujte se

Sarkozi drugi dan na ispitivanju

Istražitelji drugi dan ispituju bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija zbog navoda da je njegovu kampanju 2007. finansirao Gadafi.

Sarkozi je juče ujutro priveden na razgovor u policiji zbog istrage u vezi sa finansijskim neregularnostima tokom njegove izborne kampanje 2007. godine. Istraga se vodi zbog sumnje da je Sarkozi nezakonito primio više miliona evra od ubijenog libijskog lidera, Moamera Gadafija.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobjede na predsjedničkim izborima 2007. godine.

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Medijapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu. Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju ukupno 50 miliona evra za kampanju 2017. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vreme bila 21 milion evra.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).