Ulogujte se

Medvedev ili "nova zvijezda" Vjačeslav Volodin?

Zapadni i ruski mediji spekulišu ko će biti novi predsjednik Vlade Rusije, jer bi ta osoba, nakon što Vladimir Putin završi svoj šestogodišnji mandat, mogla da postane novi lider Ruske Federacije, a najčešće se, uz Dmitrija Medvedeva, pominje Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume.

Medvedev je posljednjih godina na udaru ne samo opozicije, već i nekih grupacija sklonih ruskom lideru, pa su organizovani i mitinzi na kojima je Vlada optuživana za korupciju.

Osim dugogodišnjeg Putinovog saradnika Medvedeva, Vjačeslav Volodin /54/, koji važi za "Putinovog čovjeka od povjerenja" ima dobre šanse za mjesto premijera, procjenjuju neki politički analitičari.

U tim analizima ide se i do ocjena da bi Volodin lako mogao biti Putinov nasljednik, a to je ono što Zapad najviše interesuje.

U očima mnogih ruskih zvaničnika, Volodin je "prvi do Putina".

Ruski portali navode da Volodina kolege opisuju kao oštroumnog, jakog i sposobnog političara koji lako uklanja barijere i ostvaruje ciljeve.

Volodin je do kraja devedesetih godina prošlog vijeka bio vicegubernator Saratovske oblasti, a potom je ušao u rusku Vladu i vladajuću stranku Јedinstvena Rusija, gdje je bio na visokim pozicijama, da bi 2011. godine došao u Kremlj.

Za njega važi i da je jedan od najvećih radoholičara među ruskim političarima.

Po struci je inženjer, a prije nego što se upustio u političke vode radio je i kao profesor.

Među kandidatima za premijera je i Maksim Oreškin /36/, koji važi za liberalnijeg političara, u slučaju da Putin želi pomirenje za zapadnom politikom.

Oreškin je ministar za ekonomski razvoj, ali mnogi mu ne daju prevelike šanse zbog neiskustva i činjenice da je on "potencijalni zapadni favorit".

Na listi kandidata za predsjednika Vlade Rusije su i vicepremijer Dmitrij Rogozin, kao i Sergej Ivanov, dugogodišnji Putinov saradnik.

Kada je riječ o ministarskim funkcijama, ministar odbrane Sergej Šojgu ne dovodi se u pitanje, smatraju politički analitičari, kao i Sergej Lavrov, koji je, prema nekim tvrdnjama, želio da ode sa te funkcije poslije višegodišnjeg obavljanja tog zahtjevnog posla.

Ipak, ruski lider Vladimir Putin želi da Lavrov, kojeg kolege u svijetu smatraju možda najjačom osobom na toj funkciji trenutno, ostane šef diplomatije, navode portali.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).