Ulogujte se

Razgovori lidera dvije Koreje su prekretnica

Susret južnokorejskog predsjednika Mun Đaeina i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una predstavlja prekretnicu za Korejsko poluostrvo, pišu sjevernokorejski mediji.

Tokom razgovora obje strane su iskreno i otvoreno razmijenile mišljenja o pitanjima koja izazivaju obostranu zabrinutost uključujući i poboljšanje odnosa, osiguranje mira na Korejskom poluostrvu i denuklearizaciju poluostrva, piše sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Prema navodima agencije, susret dvojice lidera u pograničnom selu Panmundžomu je završen večerom koja je protekla u "prijateljskoj atmosferi uz osjećaje krvnih srodnika".

Dan nakon ovog susreta, mediji obje Koreje ispunjeni su njihovim fotografijama. Sjevernokorejska štampa je na više strana objavila fotografije snimljene tokom susreta, a napravljen je i presedan pominjanjem pitanja denuklearizacije, ali nisu objavljivali detalje već je pažnja usmjerena na teme poput mira, napretka i korejskog jedinstva.

Objavu denuklearizacije Korejskog poluostrva pozdravili su i svjetski lideri, uključujući američkog predsjednika Donalda Trampa koji je ocijenio da će samo vrijeme pokazati šta je istina, ali da smatra da sjevernokorejski lider "ne glumi".

- Nikada dogovor nije došao ovako daleko. Vidi se entuzijazam i želja za dogovorom. Nadam se da će doći do dogovora. Ipak, održaćemo pritisak na Sjevernoj Koreji i nećemo ponoviti greške ranijih administracija - kaže Tramp.

Kineski dnevnik Čajna dejli ocjenjuje da bi denuklearizacija mogla okončati neprijateljstva između dvije strane i "donijeti novu eru razvoja na poluostrvu".

Međutim, list, takođe ocjenjuje da denuklearizaciji nedostaje plan za postizanje cilja.

Denuklearizacija poluostrva, navedena u deklaraciji iz Panmundžoma jedino je vizija bez određenog plana. Ti određeni detalji mogu biti postignuti samo razgovorima između SAD i Sjeverne Koreje, a Seul ima ograničeno ovlaštenje u pregovorima, piše Čajna dejli.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).