Ulogujte se

Austrijske granice postaju "nepropusne"?

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl najavljuje da će njegova zemlja, u slučaju potrebe, učiniti "nepropusnim" sve svoje granice.

Herbert Kikl je u izjavi agenciji APA rekao da se uspostavlja jedinica granične policije i policije za strance, koja će moći da reaguje hitno i učini granice "nepropusnim" za ilegalnu migraciju.

Ta jedinica biće spremna od juna, a Kikl time reaguje na nove podatke o porastu ilegalne migracije na balkanskoj ruti.

Ministar je naglasio da se ne smiju dogoditi 2015. i 2016, kada je zemlja bila suočena sa nesavladivim talasom izbjeglica.

- Zato vršimo sve pripreme - poručuje Kikl.

Ukoliko sa postojećim mogućnostima granične kontrole ne budu dovoljne, granice će se učiniti nepropusnim za izbjeglice, najavljuje Kikl, dodajući da se situacija analizira svakodnevno.

Brzo djelovanje ministar očekuje od nove jedinice granične i policije za strance, koja se nalazi u fazi uspostavljanja.

Ona će brojati između 500 i 600 ljudi, koji će moći u svakom trenutku da djeluju u cilju zatvaranja granica za ilegalne migrante.

Takođe, kako ističe Kikl, postoji i odgovarajuća oprema, kao što su kontejneri, oprema za obezbjeđivanje granica i mobilne ograde.

- Mi smo pripremljeni da stanemo na naše granice - poručuje ministar. On je rekao da se kretanje migranata detaljno prati i da će se granice, ako bude potrebno, zatvoriti i to "stvarno zatvoriti".

Najavio je da će telefonom da kontaktira svoje kolege duž rute od Grčke do Slovenije.

- Mi ćemo im saopštiti da će Austrija, u slučaju povećanja broja migranata, granice učiniti nepropusnim - najavio je on.

Kikl želi da zaustavi mogući novi izbjeglički talas od samog početka.

Civilno-vojni akcioni plan za zaštitu granice, koji je usvojen prošle godine, sada će biti aktiviran.

Takođe će, kako je najavio, 6. juna od Austrije inicirani Salcburški forum na nivou generalnih direktora održati sastanak sa predstavnicima država Balkana, a do sredine mjeseca planiran je sastanak ministara platforme u Bukureštu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).