Ulogujte se

Ne/moralna ponuda Saudijaca Rusiji

Saudijska Arabija traži od Rusije da prestane da podržava sirijskog predsjednika Asada, a zauzvrat obećava da će smanjiti proizvodnju nafte i tako podići njenu cijenu.Saudijska Arabija i Rusija u posljednjih nekoliko mjeseci imale su niz tajnih pregovora, tvrdi "NJujork tajms", pozivajući se na anonimne saudijske i američke funkcionere.Prema tim navodima, Saudijska Arabija pokušala je da utiče na Rusiju, kako bi odustala od pružanja podrške sirijskom predsjedniku Asadu.

U zamjenu je saudijska strana obećala da će smanjiti proizvodnju količine nafte, što bi dovelo do povećanja cijena "crnog zlata" na svjetskom tržištu, a to bi pozitivno uticalo na rusku ekonomiju.

"Ako nafta može da posluži kao sredstvo za postizanja mira u Siriji, ne vidim zašto bi se Saudijska Arabija odrekla takvog sporazuma", citirane su riječi saudijskog diplomate.

Mnogi analitičari ukazuju da su Saudijska Arabija i SAD, u dogovoru, spustile cijene nafte kako bi kaznile Rusiju za politiku prema Ukrajini i podržavanje sirijskog predsjednika Asada.

Članak "NJujork tajmsa" potvrđuje takve tvrdnje, navode ekonomki portali.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).