Ulogujte se

London za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga

LONDON, 29. SEPTEMBRA - Velika Britanija, bivša kolonijalna sila, pozvala je danas da se uspostavi konstruktivni dijalog u Hong Kongu, gdje hiljade demonstranata traže od Pekinga veću političku slobodu.

"Nadamo se da će predstojeći pregovori omogućiti znajčajnije napredovanje ka demokratiji u Hong Kongu i pozivamo sve strane da uspostave konstruktivni dijalog u tom smislu", naveo je portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova. 

On je podsjetio da je London potpisao zajedničku deklaraciju sa Pekingom o uslovima upravljanjaHong Kongom u periodu od 50 godina, prenosi AFP. 

"Britanska vlada je zabrinuta zbog situacije u Hong Kongu. Važno je za Hong Kong da zadrži pravo na organizovanje demonstracija, a za narod Hong Konga da to čini u granicama dozvoljenog", navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva. 

Demonstranti, koje čine studenti i pristalice pokreta "Okupirajmo", nezadovoljni su zbog plana kineskih vlasti u Pekingu da provjeravaju i odobravaju kandidate na izborima za upravu Hong Konga 2017. godine. 

Demonstranti žele da postoji slobodan izbor kandidata kada budu birali glavnog izvršnog zvaničnika Hong Konga, a zvanični Peking to ne prihvata.

Poslednja izmjenaponedjeljak, 29 Septembar 2014 14:07

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).