Ulogujte se

Fočanka Aida Hadžialić postala ministar obrazovanja u novoj Vladi Švedske

HALMSTAD - Fočanka Aida Hadžialić postala je ministar obrazovanja u novoj Vladi Švedske.

Ona je rođena 1987, a u Švedsku je kao izbjeglica iz BiH došla sa pet godina.

Diplomirala je pravo na univerzitetu u Lundu, a na posao ministra dolazi sa pozicije zamjenika gradonačelnika švedskog grada Halmstada.

Ova uspješna djevojka kao hobi ističe fotografiju, njen omiljeni film je "Engleski pacijent", a pisac Ernest Hemingvej. Voli slušati Šopena i Ališu Kiz.

U izboru časopisa "Veckans Affarer 2013" bila je na 10. mjestu od 101 supretalentovane osobe u Švedskoj.

"Poznata američku izreka kaže: 'Ne pitaj šta država može uraditi za tebe, nego se pitaj šta ti možeš uraditi za svoju državu!' Svi Bosanci i Hercegovci trebaju se ovo zapitati. Mislim da mi moramo ostaviti poziciju gdje očekujemo da će promjena doći izvana, od Evropske unije, SAD-a... Mi moramo kreirati BiH kakvu želimo. Jedan od načina je glasanje; svako ko ima pravo glasa u BiH treba i ispuniti svoju dužnost. Druga stvar je angažman koji se može manifestovati na različite načine, važno je raditi praktično. Neko će to raditi kroz posao, drugi kroz pisanje, treći kroz neku organizaciju... Treće, biti dobar primjer bh. društva. Mislim da smo mi iz BiH dosta postigli i taj trend treba nastaviti. BiH je njen narod i taj narod treba biti kulturan i školovan i da na pošten i intelektualan način kroji svoju budućnost", rekla je jednom prilikom Aida za portal "Bosanska pošta".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).