Ulogujte se

Zbog gasa i imigranata, Evropljani zaboravili Ukrajinu

Evropa je zaboravila ukrajinsku krizu i bavi se dobavljanjem ruskog gasa i migrantima - navode češke "Literaturne novine". Pitanje gasa mijenja odnos Zapada prema Rusiji i otkriva prave interese NJemačke i drugih lidera EU, a ujedno i njihov odnos prema ostalim evropskim zemljama - tvrdi list.Poslije nedavnog susreta "Normandijske četvorke", zvanični Berlin je pun optimiza govorio o "velikom progresu", "smanjenju napetosti i konfrontacije" te o "rješavanju kritičnih pitanja".

Međutim, sve se svelo na dogovore o "Sjevernom toku dva", o kome je sporazum postignut na Istočnom ekonomskom Forumu u Vladivostoku 4. septembra.

Sve do sada, ruski gas stizao je do NJemačke preko Ukrajine, Slovačke i Češke, a od 2019. godine prva karika tog lanca biće upravo NJemačka, nekada krajnja destinacija. Tako će Češka i Slovačka izgubiti zaradu od tranzita.

"Oni od nas prave idiote", otvoreno tvrdi premijer Slovačke Robert Fico.

"Svjedoci smo da zapadne firme, predvođene njemačkim kompanijama, ignorišu sankcije protiv Rusije, jer znaju da ih niko neće kazniti, a ni i sankcije neće još dugo trajati" - navodi češki list.

Takođe, svima je jasno da su izjave o potrebi da se "smanji energetska zavisnost" od Rusije samo prazne riječi, jer je ta zavisnost sve veća.

Sve je to gurnulo Ukrajinu u drugi plan, pišu Literarne novine" i napominju da je Evropa zaboravila na Ukrajinu i zbog dodatne krize sa imigrantima.

Ovaj utisak dijele i drugi mediji - tako je američki "NJuzvik" objavio članak sa jasnim naslovom: "Zaboravite Ukrajinu. Evropa i Rusija imaju biznis kao i ranije".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).