Ulogujte se

Kijev: Uhapšeni Francuz planirao napade tokom EP u fudbalu

Šef ukrajinske Službe državne bezbjednosti izjavio je danas da je Francuz koji je priveden u maju planirao seriju napada u Francuskoj u vrijeme održavanja Evropskog šampionata u fudbalu u toj zemlji. Šef SBU Vasilij Gricak rekao je da je muškarac, čije ime nije objavljeno, uhapšen na granici Ukrajine i Poljske.

Kod njega je u trenutku hapšenja pronađeno 125 kilogrma eksploziva.

Ta osoba stupila je u kontakt sa ilegalnim naoružanim grupama u Ukrajini da bi kupila oružje i eksplozive, rekao je Gricak.

"Taj Francuz govorio je negativno o potezima svoje Vlade, masovnoj imigraciji, širenju islama i globalizaciji, a govorio je i o planovima da izvrši nekoliko napada", rekao je šef SBU.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je ranije da postoji opasnost od izvršenja terorističkih napada tokom velikog fudbalskog takmičenja, koje počinje u petak, 10. juna.

Uhapšeni muškarac, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom zatvoru u očekivanju mogućeg izručenja francuskim vlastima, planirao je da izvrši napad u Francuskoj, objavila je televizija M6.

Bezbjednosni organi u Evropi su na oprezu nakon što su džihadisti u Parizu u novembru prošle godine izvršili terorističke napade u kojima je ubijeno 130 ljudi, kao i napada u Briselu u martu, kad je u metrou i na aerodromu ubijeno 32 ljudi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).