Ulogujte se

Većina Evropljana nezadovoljna politikom prema Rusiji

Većina Evropljana nezadovoljna je politikom Evropske unije prema Rusiji, rezultat je ankete Istraživačkog centra Pu.

U anketi su učestvovali stanovnici Njemačke, Velike Britanije, Italije, Španije, Poljske, Holandije, Mađarske, Grčke, Francuske i Švedske. Oni čine oko 82 odsto ukupnog BDP-a Evropske unije i oko 80 odsto populacije EU.

“Većina stanovnika zemalja-članica EU koji su anketirani ne odobrava ono što su institucije uradile kada je u pitanju Rusija. Najveće kritike dolaze iz Grčke (69 odsto), Švedske (55 odsto), Francuske (53 odsto), Italije i Mađarske (po 52 odsto)“, navodi se u izvještaju ankete.

Što se tiče daljeg odnosa sa Rusijom, gotovo 90 odsto Grka je za “jake ekonomske veze“ sa Moskvom. Mađari, Nijemci i Italijani dijele grčko mišljenje.

Prema istraživanju, Evropljani su takođe nezadovoljni kako blok rješava ekonomske probleme. Skoro 92 odsto Grka ne odobrava pristup EU ovom problemu, a sa njima se slaže 68 odsto Italijana, 66 odsto Francuza i 65 odsto Španaca.


Od 2014. godine Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i neki njihovi saveznici uveli su nekoliko sankcija usmjerenih na ključne sektore ruske ekonomije, kao i na određeni broj pojedinaca i entiteta, zbog ujedinjenja Krima sa Rusijom i navodnim miješanjem Moskve u sukobe u istočnoj Ukrajini.

Rusija je više puta odbacivala optužbe, upozoravajući da su zapadne sankcije kontraproduktivne i podrivaju globalnu stabilnost. Kao odgovor na restriktivne mjere, Rusija je uvela embargo na uvoz prehrambenih proizvoda koji dolaze iz zemalja koje su joj uvele sankcije.

Krajem maja zemlje grupe G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Velika Britanija i SAD) odlučile su da u junu prošire sankcije protiv Rusije.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).