Ulogujte se

Desetine porodica izašle iz dijela Alepa pod opsadom

Desetine porodica napustile su danas istočni dio sirijskog grada Alepa, koji je u rukama opozicije i pod opsadom vladinih snaga, prošavši kroz humanitarni koridor do zapadnog dijela koji je pod kontrolom vlade, javlja AFP, pozivajući se na zvaničnu sirijsku novinsku agenciju SANA.

Porodice su evakuisane 48 sati nakon što je Rusija saopštila da će tri humanitarna koridora biti otvorena kako bi se civilima i borcima koji ih okružuju omogućilo da pređu iz kvartova pod opsadom, koji u rukama drže pobunjenici, do teritorije koja je pod kontrolom sirijske vlade.

"Jutros su desetine porodica izašle kroz utvrđene koridore... kako bi se omogućio izlazak građanima koji su pod opsadom terorističkih grupa u istočnim dijelovima grada", navodi SANA, dodajući da su porodice sačekali pripadnici vojske i autobusima ih odvezli do privremenih skloništa.

SANA je objavila fotografije na kojima se vide desetine ljudi, većinom žena i djece, kako prolaze pored vojnika i ukrcavaju se u autobuse, a objavila je i snimak na kojem, kako navodi, stanovnici prelaze iz istočnog u zapadni dio Alepa.

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je da je izvjestan broj civila napustio istočni dio grada kroz koridor u četvrti Salahedin, ali nije precizirala koliko je tačno ljudi evakuisano.

Zapadna polovina Alepa je pod kontrolom vlade, dok je istočni dio pod kontrolom pobunjenika od sredine 2012. godine, podsjeća francuska agencija.

Strana grada koja je u rukama pobunjenika je pod vladinom opsadom od 7. jula, a opsada je dovela do nestašice hrane i vrtoglavog skoka cijena u istočnom dijelu Alepa, probudivši strahove da bi oko 250.000 ljudi, koji i dalje tamo žive, mogli da se nađu na udaru humanitarne krize.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).