Ulogujte se

71. godišnjica od bombardovanja Nagasakija

U japanskom gradu Nagasakiju je danas obilježena 71. godina otkad je taj grad uništen kad su u Drugom svjetskom ratu SAD na njega bacile atomsku bombu.

Više hiljada ljudi, uključujući preživjele i rođake žrtava, prisustvovalo je obilježavanju, tokom kojeg je tačno u 11,02 časova, kad je na današnji dan prije 71 godinu pala bomba, obilježen minut ćutnje, prenijela je agencija AFP.

U eksploziji bombe je poginulo oko 74.000 ljudi, dok su još hiljade njih preminule narednih mjeseci i godina od posljedica radijacije.

Atomska bomba je bačena na Nagasaki tri dana nakon što su američke snage prvi put u istoriji bacile taj tip bombe, i to na japanski grad Hirošimu, pri čemu je poginulo ukupno 140.000 ljudi.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue je pohvalio posjetu američkog predsjednika Baraka Obame Hirošimi ranije ove godine, što je bila prva posjeta nekog predsjednika SAD tom gradu.

"Poznavanje činjenica predstavlja osnovu za početak razmišljanja o budućnosti bez nuklearnog oružja", rekao je Taue i pozvao i druge svjetske lidere da posjete njegov grad.

Japanski premijer Šinzo Abe je u govoru u Nagasakiju pozvao svjetske lidere da poštuju globalni Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

"Ne smijemo da dozvolimo reprizu užasnih događaja iz Hirošime i Nagasakija, koji su se dogodili prije 71 godinu", istakao je Abe.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).