Ulogujte se

Tramp danas telefonom razgovara sa Merkelovom, Putinom i Olandom

Predsjednik SAD Donald Tramp je izvršnom naredbom stavio van snage nacionalni program za sirijske izbjeglice i suspendovao program izdavanja viza.Sistem koji je bio na snazi u mandatu Baraka Obame, Tramp je okarakterisao kao štetan, a vizni aranžmani su ukinuti uz obrazloženje da je takva odluka neophodna dok se ne naprave značajne promjene u američkom programu readmisije.

"Ovim proglašavam da bi ulazak više od 50.000 izbjeglica u fiskalnoj godini 2017. bio štetan po interese SAD, kao i da će svaki slučaj koji bude bio stavljen pod sumnju biti riješen prema dodatnim admisionim propisima koje budem odredio, u nacionalnom interesu", navodi se u tekstu izvršne naredbe.

Navedeno je i da će zahtjevi za vize biti pauzirani do 120 dana ili četiri mjeseca. U tekstu se ne pominje stvaranje sigurnih zona u Siriji.

Ipak, izbjeglički status će biti garantovan sirijskim državljanima, ali će prioritet pri selekciji biti religija, uz signaliziranje da će izbjeglice hrišćanske vjeroispovesti biti povlašćene.

- Da ste bili muslimani, mogli ste da dođete ovdhe, ali ako ste hrišćanin, to je bilo potpuno nemoguće, iz nefer razloga. Mnogo su glava više oni odsjekli od hrišćana - rekao je Tramp.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan izdao je saopštenje podrške u kom je naveo da je prva obaveza vlasti da zaštiti otadžbinu.

Tramp je juče u Bijeloj kući razgovarao sa britanskom premijerkom Terezom Mej, a danas će telefonom razgovarati sa Angelom Merkel, Vladimirom Putinom i Fransoom Olandom.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).