Ulogujte se

Savjet bezbjednosti UN o situaciji u Siriji

Članice Savjeta bezbjednosti UN razgovaraće danas o situaciji u Siriji.

SAD, Velika Britanija i Francuska predložile su Savjetu bezbjednosti UN zajedničku rezoluciju kojom bi se osudio navodni napad hemijskim oružjem u Siriji.

O rezoluciji bi trebalo da se glasa u toku dana.

Tri države krive snage sirijskog predsednika Bašara el Asada za jučerašnji napad u kome je stradalo 58 civila, iako je sirijska vojska demantovala da je odgovorna i navela da nikada ne bi koristila hemijsko oružje.

U nacrtu Rezolucije, u koji je Rojters imao uvid, navodi se da sirijska vlada mora da obezbijedi međunarodnim istražiteljima planove leta i protokola, imena komandanata helikopterske eskadrile i dozvoli pristup vazdušnim bazama, odakle je izveden napad.

U dokumentu se traži i da se generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu mjesečno dostavlja izvještaj o tome da li sirijska vlada sarađuje sa međunarodnim istražiteljima koji bi trebalo da utvrđuju činjenice o navodnom korišćenju hemijskog oružja.

Nacrt rezolucije "izražava ogorčenje što se nastavlja ubijanje civila i ranjavanje hemijskim oružjem".

Za sada nije jasno kako će na taj potez tri države reagovati Rusija, jedini saveznik Asada i Kina.

SIRIJSKA VLADA DEMANTOVALA UPOTREBU HEMIJSKOG ORUŽJA

Sirijske snage nisu koristile hemijsko oružje u vazdušnim napadima na Han Šejhun, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Sirije. Iz Ministarstva su demantovali korištenje hemijskog oružja u bilo kojem od napada tokom sukoba u Siriji.

"Sirijska vojska ne posjeduje hemijsko oružje, stoga su sve takve optužbe neosnovane", navodi se u saopštenju iz Ministarstva odbrane.

U saopštenju se još ističe da su militanti krivi za napad, kao i da se optužbe protiv sirijske Vlade izmišljaju svaki put kada druga strana ne uspije da ostvari neki vojni cilj, prenosi TASS.

"Sirijska opservatorija za ljudska prava" ranije je saopštila da su za vazdušni napad u Han Šejhunu u oblasti Idlib, u kojem je poginulo 58 osoba, odgovorne sirijske ili ruske vojne snage, te da je korišteno hemijsko oružje.

Rusko Ministarstvo odbrane je odmah demantovalo bilo kakav vazdušni napad u Han Šejhunu i okolini.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).