Ulogujte se

Savjeti o dijetama koje ne bi trebalo slijediti

Ako vam neko da neki savjet u vezi sa dijetom, to nužno ne znači da treba da ga slijedite.

Ovde vam nudimo pet savjeta koji se tiču dijete koje ne biste trebali da slijedite.

1. Zbog masti ste debeli

Zdrave masti kao što su masti u avokadu, u stvari mogu da vam pomognu u naporima da smršate. Ranije se mislilo da se debljamo zbog masti, ali dijeta sa niskim procentom masti neće vam pomoći u kontroli težine ili da budete zdraviji.

Situacija je malo komplikovanija od toga.Izvori dobrih masti su ribe, orašasti plodovi ili masline. One najčešće imaju visok procenat omega 3 masnih kiselina. Loše masti su obično prerađene verzije biljnih masti kao što su soja, kukuruz ili kikiriki. Ove prerađene, loše masti najčešće imaju visok sadržaj omega 6 kiselina i veoma su podložne oksidaciji tokom obrade što ih čini štetnim za naš organizam.

2. Smanjen unos karbohidrata pomaže u naporima da se izgubi na težini

Karbohidrati nisu neprijatelj. Da, zbog karbohidrata dobijate na težini ako ih jedete u prevelikim količinama, kao i bilo koju drugu hranu, ali ako ih izbacite iz ishrane ili ozbiljno umanjite njihov unos, možete ugroziti vaše ciljeve kada je u pitanju tjelesna težina.

Јedan od razloga zbog kojih integralne žitarice sprečavaju dobitak na kilaži i pomažu u naporima da se gubi na težini jeste sadržaj vlakana. Istraživači sa univerziteta u Јuti pratili su navike u ishrani sredovječnih žena gotovo dvije godine i zaključili da je uvećan unos vlakana kod žena doprinio gubitku težine u najvećem broju slučajeva. Žene koje su smanjile unos vlakana dobile su na težini.

Ključ je u tome da se držimo integralnih žitarica i izbjegavanje prerađenih žitarica. Prerađene žitarice nemaju dovoljan sadržaj vlakana i najčešće sadrže šećer, a obje stavke doprinose rastu tjelesne težine.

3. Dani kada jedete sve što poželite su neophodni

Prejedanje u toku jednog dana može uticati na nivoe grelina u tijelu, a grelin je osnovni hormon gladi koji funkcioniše zajedno sa leptinom (hormonom sitosti) kako bismo držali glad i sitost pod kontrolom.

- Zbog ovog u stvari možete osjećati veću glad - kaže dijetetičar Majorie Nolan.

U zavisnosti od toga šta je za vas "dan kada jedete sve što poželite", može vam se desiti da unesete toliko kalorija da vratite težinu koju ste izgubili tokom nedjelje. Sve u svemu, ekstremno stroga dijeta i jedan dan kada je sve dozvoljeno nije održiva varijanta.

4. Preskakanje obroka kako bismo smanjili unos kalorija

Unošenje samo voća i povrća je greška. Ako smanjenje unosa kalorija doprinosi gubitku na težini, onda je preskakanje ponekog obroka najbolji način da postignete cilj, zar ne? Vjerovatno nije tako i, u stvari, preskakanje obroka može da vam se osveti.

Istraživanja su pokazala da preskakanje obroka u toku dana i unos jednog velikog obroka uveče rezultira potencijalno rizičnim promjenama u metabolizmu. Oni koji preskaču obroke imali su uvećane nivoe šećera kada se izbjegavaju obroci i kasniji insulinski odgovor, a takve okolnosti mogu dovesti i do dijabetesa.

5. Izbjegavajte sva slatka zadovoljstva

Nema potrebe da kažete "ne" svim svojim omiljenim namirnicama. Možda vas zbunjuje, imajući u vidu da smo rekli da dani kada jedete sve što poželite mogu ozbiljno ugroziti vaše napore. Ali ako pokušate da ograničite sebe samo na najhranljivije namirnice sve vrijeme, u jednom trenutku ćete popustiti i završiti tako što ćete se prepustiti pretjerivanju u ishrani.

Zato je pametno sebi redovno udovoljavati. Ne vjerujete nam? Nutricionisti se slažu. Dijetetičar Јoy Bauer kaže za Hafington Post da udovoljavanje sebi ograničenom porcijom svaki dan vam u stvari može pomoći da ostanete na pravom putu.

Porcije ipak jesu važne tako da ne treba da pojedete cijelo pakovanje sladoleda ili kesu bombona. Odredite količinu porcije, ostatak sklonite i uživajte.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).