Ulogujte se

Koliko kafa dnevno može pozitivno da utiče na zdravlje?

Umjereno ispijanje kafe ne može da škodi zdravlju, a tri do četiri šoljice dnevno može čak da ima pozitivan efekat na zdravlje, pokazala je analiza svih prethodnih istraživanja.

Ustanovljen je manji rizik od oboljenja jetre i kancera, kao i nizak rizik od smrti uzrokovane infarktom, ali naučnici ne mogu da tvrde da je uzrok toga kafa.

Previše konzumiranja kafe u trudnoći bi moglo da bude štetno, pokazali su rezultati. Stručnjaci svakako navode da kafu ne bi trebalo piti iz zdravstvenih razloga ili zbog prevencije bolesti.

Naučnici sa Univerziteta Sautempton prikupili su podatke o uticaju kafe na sve aspekte ljudskog tijela na osnovu rezlutata više od 200 studija.

U poređenju sa osobama koje ne konzumiraju kafu, ljubitelji ovog napitka koji dnevno piju tri do četiri šoljice imaju smanjen rizik od srčanih problema ili smrti izazvane istim.

Kao najveće benefite od konzumiranja kafe naučnici navode smanjen rizik od oboljenja jetre.

Međutim, profesor Pol Roderik, koautor studije, sa Univerziteta Sautempton ističe da na osnovu rezultata ne mogu da tvrde da konzumiranje kafe pravi razliku.

"Efekat bi mogli da imaju i faktori kao što su godine, bez obzira da li je reč o pušaču ili nepušaču i koliko vježbaju", navodi Roderik.

Ipak, rezultati su potvrdili i druga istraživanja o kafi, tako da se pozitivan uticaj kafe može smatrati realnim.

"Postoji balans rizika u životu, a koristi od umjerenog konzumiranja kafe deluju kao prevazilaženje rizika", dodaje on.

Trudnice ne bi trebalo dnevno da unose više od 200mg kofeina, što znači ne više od dvije šoljice kafe, jer bi moglo da prouzrokuje pobačaj. Takođe ističu da bi žene sa rizičnim frakturama trebalo da izbjegavaju konzumiranje kafe.

Za ostale, umjeren unos kofeina znači 400mg dnevno, odnosno, tri do četiri šoljice kafe, piše Bi-Bi-Si.

Istraživači takođe preporučuju da se konzumenti pridržavaju "zdravih" kafa, tj da izbejgavaju šećer, mlijeko i dodatak kafi kao što je kolačić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).