Ulogujte se

Gojazni manje izloženi staračkoj demenciji

Što ste deblji - manje su šanse da dobijete staračku demenciju, tvrde naučnici. Naučnici su iznenađeni rezultatima jednog od najvećih i najpreciznijih ispitivanja odnosa težine i demencije, jer su u suprotnosti sa važećim zdravstvenim preporukama.Istraživanje je obuhvatilo gotovo dva miliona Britanaca, a rezultati nedvosmisleno ukazuju da su mršave osobe izložene najvećem riziku razvoja demencije.

Tim naučnika iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu analizirao je zdravstvene kartone gotovo dva miliona ljudi, prosječno starih 55 godina, koje su pratili idućih dvadesetak godina.

Prema njihovim zaključcima, mršavije osobe imale su čak 39 odsto veći rizik razvoja demencije u odnosu na osobe "zdrave" tjelesne težine.

Kod osoba sa prekomjernom težinom /izrazito debelih/ rizik razvoja demencije bio je smanjen za 18 odsto, a kod pretilih /gojaznih/ čak 24 odsto manji.

Naučnici za ovu pojavu nemaju objašnjenja, a među idejama kojima se ona pokušava objasniti jeste fenomen da od manjka vitamina D i E, za koje se vjeruje da pridonose demenciji, više pate osobe koje manje jedu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).