Ulogujte se

Duvanski dim može biti uzrok dječije gojaznosti

Dim cigarete može biti uzrok dječje gojaznosti, upozorili su naučnici iz istraživačkog centra Sent Džastin i univerziteta Montreal u Kanadi, javlja Agencija Anadolija.

Studija je obuhvatila 2.055 odraslih osoba koje puše i težinsko stanje njihove djece. Rezultati su pokazali da duvanski dim može biti uzročnik gojaznosti djece. Pretjerane masne naslage kod djece uočene su najčešće u području struka.

Djeca od deset godina i starija koja su stalno ili povremeno bila izložena duvanskom dimu u struku su imali 1,5 centimetara više u odnosu na prosjek. Osim toga indeks tjelesne težine kod te djece je 0,48-0,81 viši od prosjeka.

Autor istraživanja Linda Pagani istakla je da pasivno pušenje u djetinjstvu može pogubno uticati na lučenje hormona iz endokrine žlijezde. Takođe, može negativno uticati na razvoj prednjeg mozga. Pagani je rekla da su djeca najviše podložna navedenim poremećajima ukoliko su duvanskom dimu izložena u periodu do deset godina.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Nicotine and Tobacco Research”. Zaprepaštujući su podaci Svjetske zdravstvene organizacije gdje se navodi da se godišnje 600.000 smrti dogodi upravo zbog činjenice da su te osobe pasivni pušači.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).