Ulogujte se

Ostvario san: Na putovanjima zaradio milion dolara

Za mnoge ljude, putovanje svijetom je san, ali Džoni Vord (31) uspio je da ostvari taj san, i da od putovanja zaradi milion dolara! Džoni Vord živi u Sjevernoj Irskoj i oduvijek mu je bila želja da obiđe svijet, mada za to nikada nije imao novca. Međutim, odlučio je da ne dozvoli da mu nedostatak novca stoji na putu, i uspio je da obiđe 152 zemlje i zaradi milion dolara u protekle tri godine.

Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Engleskoj, proveo je ljeto u američkom kampu za djecu sa posebnim potrebama, i uspio da sakupi dovoljno novca za kartu u jednom smijeru do Tajlanda, kako bi tamo podučavao engleski. Tada je pročitao kako je jedan bloger koji je pisao o putovanjima zarađivao 1.939 funti mjesečno, i odlučio da pokrene svoj blog OneStep4Ward, iako nije imao nikakvog iskustva u tome.

"Moje znanje o tehnologiji bilo je na nivou znanja moje bake, tako da sam morao mnogo da učim. Kada je reč o samom pisanju, pisao sam onako kao što sam govorio," rekao je Džoni.

Uskoro je počeo da zarađuje oko 4.000 funti mjesečno, a posjećenost sajtu je rasla, pa je sljedeći korak bio osnivanje kompanije Step4Ward Media, koja sada posjeduje oko 200 sajtova.

Pošto Džoni na svom blogu piše o putovanjima, to znači da nije sjedio u kancelariji. On je putovao svuda po svijetu, hranio hijene u Etiopiji, letio paraglajderom iznad Himalaja, ronio u kavezu dok su oko njega bile ajkule... Dakle, život mu se potpuno promijenio.

"Odrastao sam sa majkom u Sjevernoj Irskoj i nikada nisam imao mnogo novca, zbog čega zaista cijenim to što mi se ukazala prilika da obiđem svijet, odsjedam u nevjerovatnim hotelima i probam nove stvari - ponekad ne mogu da povjerujem da je ovo moj život."

"Oko dve trećine vremena putujem sam, ali ponekad sa mnom idu porodica prijatelji, čitaoci mog bloga ili djevojka. Nedavno smo na Sejšelima proslavili obilazak 150 od 193 zemlje."

Džoni kaže da je protekle tri godine zarađivao između 6.000 i 40.000 funti mjesečno, u prosjeku oko 600 funti dnevno. Malo li je!

Vord planira da do sledećeg ljeta posjeti baš svaku zemlju, a zatim planira biciklom da pređe put od Njujorka do San Franciska.

Trenutno se nalazi u Namibiji, kako bi posetio Namib, najstariju pustinju na svijetu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).