Ulogujte se

Najomiljeniji kondukter /ne/odlazi

Poslije niza godina jedan Rus primakao se po popularnosti predsjedniku Vladimiru Putinu - radi se o kondukteru iz Sankt Peterburga Viktoru Lukjanovu kog putnici bukvalno obožavaju.

Lukjanov plaća karte penzionerima, invalidima i trudnicama, ukrašava trolejbus povodom svakog praznika, a putnike bez karte poslužuje bombonima "da ne dobiju živčani slom kada ih zatekne bez karte".

Za dvije i po godine, koliko radi kao kondukter u trolejbusu br. 8, postao je poznat u cijeloj Rusiji zahvaljujući svom zanimljivom izgledu /uvijek nosi besprijekorno čistu bijelu košulju i kravatu i velike `husarske` brkove/.

On je od svoga novca plaćao karte "zaslužnim građanima" /tako on naziva penzionere, invalide i trudnice).

Pred Novu godinu maskirao se u Djeda Mraza, a za vrijeme zimske olimpijade ukrasio je svoj trolejbus balonima i obavještavao putnike o rezultatima koje su postigli ruski sportisti.

"Dijelim bombone onima koji se švercuju da se ne uspaniče previše kada ih zateknem bez karte. Poslužim i bake koje ne otkucaju kartu, jer bi one mogle briznuti u plač”, priča Lukjanov.

Kako navodi lokalni list "Bumaga", Lukjanov je u mladosti završio vojnu akademiju, zatim je 28 godina služio na ruskom Dalekom istoku i otišao u penziju u činu majora.

Međutim, Viktorovo ponašanje ne sviđa se svim kolegama. "Olimpijski trolejbus" je samo četiri puta prošao svojom linijom, poslije čega se umiješalo rukovodstvo gradskog prevoza i naredilo da se uklone svi ukrasi.

Radni odnos mu je trebao isteći ovih dana i Viktor već razmišljao o novom radnom mjestu. Želio je da se oproba kao glumac ili čuvar "Ermitaža".

Međutim, na stranicama lokalnih portala pojavila se peticija u kojoj građani traže da Lukjanov ostane na svome radnom mjestu.

"Najboljeg sanktpeterburškog konduktera" podržao je i zastupnik Dume iz stranke Jedinstvena Rusija Aleksandar Siđakin.

Nadležni za trolejbuski promet u Sankt-Peterburgu obećali su da će najomiljeniji gradski kondukter ostati na svom radnom mjestu, te da će sa Viktorom Lukjanovim porazgovarati o novim uslovima rada, pošto on ima svoje viđenje razvoja sistema posluživanja putnika.

Lukjanov se prvi put okušao kao kondukter 2009. godine, kada je počeo raditi u tramvajskom depou.

Za devet mjeseci je postao najbolji kondukter u Sankt-Peterburgu, a nakon dvije godine prešao je u trolejbus.

Radeći kao kondukter Lukjanov je postavio sebi zadatak da što češće govori: "Hvala", "Izvolite" i "Molim Vas" /naučio je reći `hvala` na 79 jezika/.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).