Ulogujte se

Od voda s izvora Svete Petke i slijepi progledaju

Sakriven od gradske vreve, duboko u gustoj šumi na obodu beogradskog naselja Železnik nalazi se čudotvorni i ljekoviti izvor velike hrišćanske svetiteljke - Svete Petke, za koji se vjeruje da pomaže nesretnima i bolesnima!

Prema pričama vjernika, zahvaljujući tom svetom mjestu, koje odiše božanskim mirom, stoljećima su se dešavala čuda - slijepi su progledali, a nerotkinje dobile djecu.

Iako crkveni spisi o tom izvoru datiraju još iz 16. vijeka, on je prvi put sagrađen 1872. godine, pa su ga mještani, nakon što je u ratu srušen, obnovili 1973. godine. Čudotvornu česmu ne okružuju samo visoka stabla lipe, ona se nalazi u centralnom dijelu oltara, do kojeg vodi nekoliko stepenika.

Ikone Svete Petke, Bogorodice i Isusa Hrista, kandila, tri čiraka za paljenje sveća i cvijeće koje posjetioci daruju svetiteljki čine da to prelijepo mjesto podsjeća na pravu malu crkvu pod otvorenim nebom. Brojne legende o nastanku izvora godinama se ispredaju, a jednu od njih ispričala je mještanka Vesna Stamenković koja već pet decenija živi u Železniku.

- Otkako živim u ovom kraju, a ima 50 godina, priča se da je jedan slijepi radnik iz tada obližnjeg kamenoloma na dan Svete Petke došao da umije oči izvorskom vodom i tada je progledao. U znak zahvalnosti podigao je spomen-obilježje svetici. Kasnije je čuveni deda Mika, zajedno sa mještanima obnovio zapušteni izvor i postavio mermernu ploču. Koliko se sjećam, on nije imao djece, pa je na ovaj način htio da ostavi nešto iza sebe što će i drugima služiti - kaže Vesna, i dodaje, da svako ko ima problema sa očima i vidom sutra , na dan Svete Petke, treba da dođe i umije se vodom sa izvora.

Žene koje ne mogu da imaju djecu, prema riječima ove starice, često posjećuju izvor, jer se vjeruje da će nakon što prenoće kraj njega ubrzo zatrudniti.

- Mnogo nerotkinja već godinama dolazi. Ponesu ćebe i jorgane, smjeste se kraj oltara i utonu u san. Ako kroz san ili nakon buđenja začuju dječji plač, znači da će roditi - objašnjava Vesna.

Prema drugoj legendi, tim putem, koji vodi ka Ostružnici, često je prolazio bogati trgovac sa svojom slijepom kćeri. Јednog dana su zastali i umili se ljekovitom vodom, da bi djevojčica sutradan kad se probudila progledala. Smatra se da je u znak zahvalnosti taj trgovac podigao crkvu na tom mjestu, koja je u ratu srušena. Narod je izgradio jaku vjeru u čudotvornost tog izvora i posljednjih nekoliko godina ga ljudi posjećuju svakodnevno. Ponesu galone u koje natoče vodu, pomole se ispred ikona, upale svijeće i u miru posjede okruženi prirodom.

Osim ovog izvora, u Beogradu postoje još dva posvećena Svetoj Petki, jedan je na Kalemegdanu, a drugi nedaleko od manastira Rakovica.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).